УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ ДИВІДЕНДІВ - Помулєва, В.М.; Ременюк, Д.Д. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – дослідити особливості обліку і оподаткування дивідендів при виплаті, виявити їх недоліки, здійснити пошук шляхів удосконалення обліку і механізму оподаткування дивідендів. Методика дослідження. При дослідженні використовувалися загальнонаукові та специфічні методи:логічного аналізу, системного підходу, синтезу, індукції і дедукції, узагальнення (при вивченні правових основ та підстав виплати дивідендів, особливостей обліку і оподаткування), абстрактно-логічний – при узагальненні теоретичних положень і формуванні висновків та пропозицій. Результати. Проаналізовано сутність поняття «дивіденди», його трактування в різних нормативних актах. Висвітлено основні правові аспекти, підстави та порядок нарахування і виплати дивідендів емітентами. Встановлено, що податковий тиск на громадян з низьким рівнем доходів залишається високим, що негативно впливає на їх рівень життя, у той час як більш заможні громадяни сплачують податок з пасивних доходів (і не тільки) за заниженими ставками. Запропоновано збалансувати оподаткування доходів у вигляді заробітної плати та доходів від нетрудової діяльності шляхом збільшення ставки податку на пасивні доходи до 20%. Вивчено порядок обліку та механізм оподаткування дивідендів при їх виплаті фізичним та юридичним особам, у тому числі нерезидентам. Визначено недоліки механізму оподаткування, зокрема для суб’єктів господарювання – платників єдиного податку,та розроблено практичні рекомендації щодо удосконалення обліку та оподаткування дивідендів. Наукова новизна. Узагальнено механізм оподаткування дивідендів при їх виплаті фізичним особам, юридичним особам – резидентам та юридичним особам – нерезидентам, а також облік за цими групами. Розроблено пропозиції щодо удосконалення обліку та оподаткування дивідендів. Практична значущість. Результати дослідження спрямовані на вдосконалення обліку та оподаткування дивідендів; подані пропозиції можуть бути реалізовані шляхом законодавчих змін та використані суб’єктами господарювання (емітентами) при веденні обліку.