ФОРМУВАННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ СТРАТЕГІЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА - Копилюк, О.І.; Музичка, О.М.; Баїк, М.Я. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – систематизація альтернативних стратегій фінансово-економічної безпеки підприємництва на основі виокремлення критеріїв їх класифікації та видів й розробка пропозицій щодо удосконалення процедур стратегічного управління. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використані методи досліджень: абстрактно- логічні (при формулюванні стратегічних альтернатив реалізації фінансово-економічної безпеки), спостереження та порівняння (при визначенні тенденцій та динаміки фінансових результатів суб‟єктів підприємництва за видами економічної діяльності), методи класифікації та систематизації (при визначенні критеріальних ознак та видів стратегій суб‟єктів підприємництва), теоретико-емпіричні методи: аналізу, синтезу, індукції та дедукції (для дослідження засад формування стратегії управління фінансово-економічною безпекою). Результати. Запропоновано авторський підхід до систематизації стратегій фінансово-економічної безпеки суб‟єктів підприємництва, який дозволить забезпечити підґрунтя для вдосконалення алгоритму розробки загальної моделі формування фінансово-економічної безпеки суб‟єкта підприємництва. Виокремлено стратегічні альтернативи в залежності від життєвого циклу підприємства, структури власності й обсягу корпоративних прав, фінансової стійкості, надійності, ризиків та загроз. Наукова новизна. Удосконалено класифікацію стратегій фінансово-економічної безпеки суб‟єктів підприємництва. Виділено нові критеріальні ознаки, такі як: 1) рівень управління фінансово-економічною безпекою, 2) метод ідентифікації, реагування та запобігання ризикам й загрозам, 3) адаптаційна спроможність та стадія життєвого циклу суб‟єкта підприємництва, 4) джерела диверсифікації фінансової діяльності суб‟єкта підприємництва, 5) ступінь фінансового ризику, 6) рівень повноважень акціонерів та обсяг корпоративних прав й рівень контролю, 7) взаємозв‟язок платоспроможності та очікуваних фінансових результатів. Практична значущість. Запропоновані підходи можуть бути використані для розробки стратегій розвитку підприємницьких структур й визначення конкурентної позиції суб‟єкта підприємництва, його місця у створенні доданої вартості у розрізі видів економічної діяльності. Викладені результати досліджень можуть слугувати основою стратегічного планування, аналізу, регулювання і контролю в процесі обґрунтування довгострокових цілей функціонування суб‟єктів підприємництва.