ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ІНСТИТУЦІОНАЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ В РИНКОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Білоткач, І.А. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Окреслення еволюції трансформацій та сучасний стан інституцій, які формують ринок органічної сільськогосподарської продукції і висвітлення особливостей їх розвитку. Методика дослідження. Теоретико-методологічною основою проведеного дослідження є інституціонально-еволюційний підхід до вивчення еволюції теоретичних аспектів інституціональних проблем та особливостей розвитку і регулювання органічного агровиробництва в Україні. У статті використані загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, які забезпечили досягнення поставленої мети. У процесі дослідження використовувався системний підхід, методи: абстрактно-логічний, монографічний та структурно- функціональний. Результати дослідження. Виявлено, що в умовах суттєвої соціально-економічної трансформації національної економіки одним з ключових питань є визначення характеру і вектору впливу інституційної складової на весь репродуктивний режим функціонування та еволюційного розвитку структури аграрного сектору. Визначено, що важливим завданням науковців є пошук та запровадження оновленої ефективної схеми, моделі та інструментів для інституціональних змін в аграрному секторі, дослідження теоретичних основ інституційних трансформацій для їх адаптації до змін української економіки на сучасному етапі розвитку, зокрема для розвитку органічного агровиробництва. Встановлено, що основна мета інституційних змін полягає у підвищенні ефективності вітчизняного сільськогосподарського виробництва на основі трансформації відносини власності, інституційної структури аграрного сектору, загального економічного механізму, здатного забезпечити конкурентоспроможність агропродовольчого ринку, забезпечити споживачів безпечною та корисною продукцією, прибутковість суб‟єктів ринкової діяльності при еквівалентному обміні між галузями сільського господарства та суміжними галузями агропромислового комплексу і всієї національної економіки. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано теоретичні, методологічні та практичні засади інституціонального розвитку і його вплив на органічне агровиробництво в Україні. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження поглиблюють теоретичні аспекти інституціонального розвитку та забезпечують можливість активізації інноваційного процесу органічного агровиробництва в Україні.