КОНЦЕПЦІЯ ВНУТРІШНЬОГО МАРКЕТИНГУ В ПРОЦЕСІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Венгерова, О.В. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – обґрунтування теоретичних і методичних засад концепції внутрішнього маркетингу в процесі управління персоналом та розробка шляхів реалізації цієї концепції на підприємстві. Методика дослідження. У процесі дослідження використані такі методи, як описовий і порівняльний (при визначенні підходів до концепції внутрішнього маркетингу), індукції, дедукції та узагальнення (при обґрунтуванні потреби використання внутрішнього маркетингу на підприємстві та визначенні шляхів його реалізації). Результати. Розглянуто існуючі підходи до розуміння концепції внутрішнього маркетингу. Внутрішній маркетинг є багатоаспектною концепцією, яка спрямована на підвищення ефективності роботи персоналу підприємства задля досягнення його ринкових цілей. Він є одночасно складовою і менеджменту, і маркетингу. Обґрунтовано необхідність використання внутрішнього маркетингу на вітчизняних підприємствах. Визначено, що більшість успішних компаній світу використовують концепцію внутрішнього маркетингу, як елемент загальної стратегії в управлінні персоналом. Запропоновано шляхи реалізації концепції внутрішнього маркетингу на підприємстві, серед яких такі: усвідомлення керівництвом необхідності запровадження внутрішнього маркетингу на підприємстві, формування ефективної системи мотивації, розробка дієвої програми розвитку персоналу тощо. Наукова новизна. Запропоновано шляхи реалізації концепції внутрішнього маркетингу в процесі управління персоналом на підприємстві, які, на відміну від існуючих, мають бути інтегровані у загальну стратегію підприємства та ґрунтуватись на ефективних програмах мотивації та оцінювання персоналу. Практична значущість. Отримані результати дослідження щодо концепції внутрішнього маркетингу в процесі управління персоналом сприятимуть підвищенню продуктивності праці та ефективності діяльності підприємства в цілому.