СЕК’ЮРИТОЛОГІЯ ТА ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА - Олійничук, О.І. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. З‟ясування сучасного стану наукових розробок і новітнього розуміння безпекознавства, виявлення наявних течій у науковій думці та формулювання авторського висновку щодо його концептуальних аспектів, доповнення наукового апарату вчення про безпеку і, зокрема, в економічному спрямуванні. Методика дослідження. У процесі дослідження використано загальнонаукові та специфічні методи пізнання, а саме: аналіз та синтез, історичний метод (при дослідженні розвитку концепції економічної безпеки), метод дефініцій (для формулювання визначення об‟єкта, предмета, мети сек‟юритології, поняття «економічна безпека»). Результати. Обґрунтовано, що в умовах незворотної глобалізації закономірним є розвиток нових ідеологій щодо буття людства та людини зокрема. Серед них помітне місце займає нова наука «сек‟юритологія». Визначено, що під об‟єктом сек‟юритології запропоновано розуміти функціонування окремого суб‟єкта та (чи) спільноти, а також явища, що впливають на його якість і тривалість, а предметом – сукупність аспектів, які тією чи іншою мірою позначаються на безпечному функціонуванні окремого суб‟єкта та (чи) спільноти. Виявлено, що наукові розвідки із сек‟юритології зачіпають різні сфери життєдіяльності і, зокрема, економічну, що дозволяє виокремити економічну сек‟юритологію як потужну течію у науковій думці сучасності. Встановлено, що ключовим поняттям економічної сек‟юритології є поняття «економічна безпека», яке може бути визначене як стан захищеності суб‟єкта економічних відносин від дії негативних факторів як економічного, так і неекономічного характеру. Наукова новизна. Обгрунтовано авторське визначення об‟єкта, предмета, мети науки «сек‟юритологія», що доповнює науковий апарат вчення про безпеку і, зокрема, в економічному спрямуванні через обґрунтування авторської позиції щодо тлумачення поняття «економічна безпека». Практична значущість. Отримані висновки підтверджують важливість розвитку науки «сек‟юритологія», яка допомагає популяризувати форму світогляду індивідуума, що дозволяє забезпечити безпечний розвиток всіх сфер життєдіяльності, в тому числі й економічної.