РЕАЛІЇ СТРАТЕГІЧНИХ НАПРЯМКІВ ІННОВАЦІЙНО- ІНВЕСТИЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА - Волощук, К.Б.; Лісевич , Н.А. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Визначення методичних та практичних аспектів сутності, проблем, тенденцій та оцінки інноваційно- інвестиційного розвитку виробництва продукції птахівництва на базі філії "Птахофабрика "АВІС" ПАТ "Агрохолдинг Авангард" (с. Гуменці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області). Методика дослідження. В процесі дослідження використано сучасні методи дослідження: системний аналіз – при дослідженні теоретико-методологічних засад інноваційно-інвестиційного розвитку виробництва продукції птахівництва; метод аналогій та порівнянь – при порівнянні різноманітних процесів та тенденцій щодо інноваційно-інвестиційного розвитку виробництва продукції птахівництва; графічно-аналітичний – при визначенні перспектив зростання інноваційно-інвестиційного розвитку виробництва продукції птахівництва. Методи економічного моделювання використовувались для удосконалення процесу інноваційно-інвестиційного розвитку виробництва продукції птахівництва. Результати. Визначено, що якісний прорив у птахівництві може бути можливим за умов послідовного розвитку інтенсивних систем виробництва з використання інноваційних досягнень. Встановлено, що інноваційний процес дозволить підвищити якість харчових продуктів, зокрема м’яса курей і яєць, що дає змогу: досягти світового рівня в харчуванні населення; розвивати міжнародне співробітництво і торгівлю; активізувати державну підтримку і заохочення в підвищенні якості продукції; формувати сприятливі економічні умови за допомогою податкових, кредитних і фінансових регуляторів. Обґрунтовано, що одним із основних процесів у виробництві промислового яйця є підрощення молодняка курей-несучок. Виявлено, що, крім позитивної сторони з технологічної точки зору, підрощення молодняка птиці має позитив також і з економічної точки зору. Зокрема, це дає змогу здешевити молодняк птиці на 30%, що в подальшому відобразиться на собівартості виробленого яйця. Наукова новизна. Дістало подальшого розвитку обґрунтування переваг птахівництва порівняно з іншими галузями тваринництва, зокрема: скороспілість; нижча в 2-5 разів, порівняно з м’ясом великої рогатої худоби, енергоємність; швидше обертання грошових коштів від реалізації. Практична цінність. Отримані результати можуть бути використані при створенні програм інноваційно- інвестиційного розвитку виробництва продукції птахівництва на засадах визначення і більш повного використання інноваційно-інвестиційного потенціалу галузі.