ЛОГІСТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ЕФЕКТИВНОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ГЛОБАЛЬНОГО РИНКУ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ - Карп, І.М. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Визначення важливих світових питань забезпечення людства продуктами харчування, актуалізації головних проблем глобальної продовольчої безпеки, питань марнування та втрат певної частки продуктів харчування. Методика дослідження. Теоретичними і методологічними засадами дослідження виступають праці вітчизняних та закордонних авторів із даної проблематики. У роботі використано такі основні методи дослідження, як: динамічний та статистичний, оцінки, аналізу, узагальнюючий при обґрунтуванні особливостей функціонування та перспектив подальшого логістичного ринку продуктів харчування в умовах глобалізації. Результати. Визначено та окреслено важливі питання забезпечення людства продуктами харчування, актуалізації головних проблем глобальної продовольчої безпеки, питань марнування та втрат певної частки продуктів харчування. Оцінено глобальні критерії визначення продовольчої безпеки за трьома основними параметрами: доступність, наявність, якість і безпечність. Досліджено частку продовольчих втрат і відходів, які певний прошарок людства марнує, в той час, як інший прошарок – голодує. Визначено, що ринок продовольства є основоположним, оскільки забезпечує найважливіші життєво необхідні потреби людини, сприяє досягненню сталого людського потенціалу, тому він займає центральне місце у світовій ринковій системі. Наукова новизна. Узагальнено поняття сутності індексу “продовольчої безпеки”, обґрунтовано його роль на глобальному логістичному ринку продовольства у вирішенні проблем забезпечення людства продуктами харчування. Окреслено питання марнування та втрат певної частки продуктів харчування як результат неефективного функціонування логістичного підходу до використання на ринку продуктів харчування. Практична значущість. Отримані результати дослідження в аспекті розгляду індексу “продовольчої безпеки” сприяють подальшому ефективному функціонуванню глобального продовольчого ринку та його логістичної ефективної організації.