ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЗАГАЛЬНОГО МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ - Плекан, У.М. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Метою статті є дослідження теоретичних аспектів загального механізму управління соціально відповідальною діяльністю підприємств; аналіз економічного, мотиваційного, організаційного, нормативно- правового механізмів управління як його складових частин. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження стали фундаментальні роботи зарубіжних і вітчизняних учених і практиків з питань управління підприємствами. Для розв‟язання завдань, поставлених у дослідженні, використовувалися загальнонаукові та специфічні методи наукового пізнання: табличний метод (для наочного представлення результатів проведеного дослідження), методи індукції та дедукції (визначення сутності базових термінів), системний підхід (для з‟ясування сутності механізму управління соціально відповідальною діяльністю), метод діалектичного пізнання (для визначення базових характеристик механізму управління соціально відповідальною діяльністю підприємств), методи теоретичного узагальнення і системного аналізу (для систематизації взаємозв‟язків складових елементів механізму управління соціально відповідальною діяльністю підприємств), абстрактно-логічний (для узагальнення теоретичних положень, формування висновків та пропозицій). Результати. У статті проаналізовано поняття «загальний механізм управління СВД підприємств», підкреслено його важливість та розкрито сутність; представлено елементний склад. Визначено базові характеристики, структуру, методи і важелі механізму управління СВД. Наукова новизна. Доповнено основні базові характеристики механізму управління СВД підприємств. Практична значущість. Встановлено, що завдяки ефективній взаємодію складових загального механізму управління СВД підприємств – економічних, мотиваційних, організаційних, нормативно-правових – забезпечують собі конкурентні переваги на ринку.