РОЛЬ ПЕНСІЙНОГО СТРАХУВАННЯ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СУСПІЛЬНОГО ДОБРОБУТУ - Горин, В.П. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Оцінювання ролі пенсійного страхування у забезпеченні суспільного добробуту в контексті дотримання його базових критеріїв – ефективності та справедливості. Методика дослідження. У процесі дослідження використані такі загальнонаукові методи, як аналіз і синтез, індукції, моделювання. Завдяки аналізу та синтезу було проведено оцінювання ефективності пенсійного страхування з позиції забезпечення суспільного добробуту; завдяки прийомам індукції та моделювання були сформульовані висновки щодо пріоритетів реформування пенсійного страхування в Україні. Результати. Встановлено, що, незважаючи на багаторазове зростання номінального розміру пенсійної виплати, її реальне зростання з урахуванням впливу інфляції незначне, а реальний розмір мінімальної пенсії зменшився. Проведені розрахунки показали зниження коефіцієнта заміщення пенсією заробітної плати. Доведено, що формальне виконання вимог законодавства щодо відповідності мінімальної пенсійної виплати прожитковому мінімуму забезпечене за рахунок заниження реальних розмірів базового соціального стандарту. Внаслідок цього пенсійні виплати нижче межі малозабезпеченості отримують 2/3 пенсіонерів. Обґрунтовано доцільність підвищення пенсійного віку в Україні та його вирівнювання за гендерною ознакою. Також на підставі моделювання доведено необхідність впровадження індивідуально-накопичувальної схеми формування фінансових ресурсів пенсійного страхування, що дасть можливість знизити вплив демографічного чинника на її фінансовий стан. Наукова новизна. Обґрунтовано необхідність підвищення пенсійного віку та доведено на підставі розрахунків доцільність впровадження в Україні індивідуально-накопичувальної схеми формування фінансових ресурсів системи пенсійного страхування. Практична значущість. Отримані результати дослідження сприяють вирішенню проблеми дефіциту фінансових ресурсів пенсійного страхування та підвищення його ефективності у питанні забезпечення суспільного добробуту.