СУТНІСТЬ ФІНАНСОВО-КРЕДИТНОЇ СИСТЕМИ КРАЇНИ - Сидор, Г.В.; Андрусів, У.Я. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Дослідження сутності фінансово-кредитної системи країни з позиції існуючих в економічній науці підходів з метою формування власного тлумачення окресленої дефініції. Методика дослідження. Теоретико-методологічною основою дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних авторів з питань дослідження сутності фінансово-кредитної системи країни, ресурси Internet. У процесі дослідження використано загальні і спеціальні методи, зокрема: монографічний – при здійсненні літературного огляду досліджуваної проблеми; системного і структурного аналізу – при обґрунтуванні різних підходів та різних точок зору до трактування сутності фінансової та кредитної систем як складних економічних категорій. Результати. На теоретичному рівні доведено, що питання дослідження впливу фінансово-кредитної системи на розвиток економіки з метою забезпечення процесу суспільного відтворення на основі поєднання кругообігу фінансових і кредитних ресурсів є важливим. Розглянуто та проаналізовано підходи до визначення поняття “фінансово-кредитна система” у різних вітчизняних і зарубіжних наукових джерелах. Охарактеризовано зміст фінансової системи країни з позицій функціонального, інституціонального та економічного підходів. На основі аналізу поширених трактувань запропоновано власне визначення фінансово-кредитної системи країни. Наукова новизна. Запропоновано авторське визначення терміна, згідно з яким фінансово-кредитну систему слід розглядати як сукупність фінансово-кредитних відносин, що виникають між економічними суб’єктами, які впливають на процеси формування, розподілу, перерозподілу і використання фінансових ресурсів. Обґрунтовано, що оскільки категорії фінанси і кредит є відособленими, то для об’єктивнішого вивчення поняття “фінансова система”, її необхідно розглядати насамперед із позиції поєднання вищезазначених підходів. Практична значущість. Отримані результати дослідження є підґрунтям для вирішення практичних проблем правильного наукового підходу до розуміння цих понять на сучасному етапі.