FINANCIAL POLICY ON THE PRINCIPLES PUBLIC- PRIVATE PARTNERSHIPS` APPLICATION - Остапенко, В.М. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – визначити теоретичні аспекти взаємодії держави та приватного сектора у фінансовій політиці держави та довести необхідність запровадження публічно-приватного партнерства. Методика дослідження. У процесі дослідження застосовувалися як загальнонаукові, так і специфічні методи пізнання: абстрактно-логічний метод та методи теоретичного узагальнення і системного аналізу (для дослідження змісту й структури фінансової політики держави). Результати. Розкрито зміст і структуру фінансової політики держави. Доведено доцільність використання публічно-приватного партнерства для реалізації завдань фінансової політики України. Наукова новизна. Розкрито зміст фінансової політики держави у взаємозв’язку із базовими фінансовими поняттями («управління фінансами» та «фінансовий механізм»), що дозволило узагальнити структуру фінансової політики: складові, рівні, методи, інструменти, важелі. За допомогою аналізу еволюції наукових поглядів на взаємодію держави і приватного сектора та сучасних нормативно-правових документів обґрунтовано доцільність використання публічно-приватного партнерства, що забезпечує формування мети і завдань фінансової політики держави. Практична значущість. Проведена систематизація наукових поглядів на роль і характер взаємодії держави та приватного сектора в економіці дозволяє відобразити сутність, напрямки та інструменти взаємодії держави та приватного сектора у фінансовій політиці держави. Використання таких підходів може слугувати підґрунтям для більш зважених та прорахованих рішень з боку органів державної влади щодо удосконалення завдань фінансової політики держави. Необхідність запровадження публічно-приватного партнерства в Україні підтверджено низкою державних нормативно-правових документів, що може бути використано потенційними учасниками публічно- приватного партнерства (підприємствами, фінансовими установами, органами місцевого самоврядування).