БЮДЖЕТНЕ ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ СІЛЬГОСПВИРОБНИКАМ У КОНТЕКСТІ РЕФОРМУВАННЯ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА - Ярмоленко, Ю.Ю. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – розкрити сутність бюджетного відшкодування ПДВ сільськогосподарським товаровиробникам у контексті реформування податкового законодавства зі зміною спеціального режиму на загальну систему оподаткування та визначити відмінності в його одержанні на поточні рахунки аграрних підприємств як однієї із форм бюджетної підтримки розвитку сільського господарства. Методика дослідження. У роботі використано наступні методи: системний та групування – при дослідженні терміну «бюджетне відшкодування»; аналізу – при розробці пропозицій по удосконаленню теоретичних основ дефініції «бюджетне відшкодування»; історичний – для узагальнення законодавчих та нормативно-правових актів; конкретизації – при встановленні відсутності наукових підходів до розкриття суті «бюджетне відшкодування сільгоспвиробникам». Результати. Розкрито відмінності у застосуванні порядку бюджетного відшкодування для суб’єктів господарювання на загальній системі та сільськогосподарських товаровиробників на спеціальному режимі ПДВ. Визначено проблемним питанням різноманітність підходів у науковій літературі до розуміння поняття «бюджетне відшкодування». Доведено відсутність наукових підходів до розкриття змісту поняття «бюджетне відшкодування сільгоспвиробникам». Встановлено фактори впливу, що стримують аграріїв декларувати оплачений податковий кредит у сільськогосподарському виробництві до повернення із бюджету, та запропоновано їх класифікацію в умовах спеціального режиму оподаткування. Наукова новизна. Дістали подальшого розвитку теоретичні засади визначення дефініції «бюджетне відшкодування». Запропоновано власне визначення терміну «бюджетне відшкодування податку на додану вартість сільськогосподарським товаровиробникам». Аргументовано суть останнього як однієї із форм державної підтримки розвитку товаровиробників у вигляді компенсації з Державного бюджету невідшкодованого оплаченого залишку податкового кредиту з метою досягнення позитивного впливу на виробничо-фінансовий стан. Практична значущість. Запропонована класифікація факторів впливу (відмов) товаровиробниками на спеціальному режимі оподаткування податку на додану вартість заявляти до повернення із бюджету оплачений податковий кредит. Використання останньої на рівні управлінь (відділів) агропромислового розвитку районних та обласних державних адміністрацій, у системі структурних підрозділів Міністерства аграрної політики та продовольства України надасть можливість оперативно приймати відповідні управлінські рішення щодо усунення перешкод у поверненні аграріям заявленого ними до відшкодування ПДВ.