ОЦІНЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЗА КОГНІТИВНИМ ПІДХОДОМ - Левченко, Н.М.; Табаков, І.С. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Надання практичних рекомендацій щодо оцінювання інвестиційної привабливості підприємства за когнітивним підходом. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано наступні методи дослідження: логічний метод, індукції та дедукції, групування та узагальнення (при формуванні авторського визначення поняття «оцінювання інвестиційної привабливості підприємств»); метод когнітивного моделювання (при розробці моделі оцінювання інвестиційної привабливості підприємства за когнітивним підходом); метод знакового графа (при побудові типової когнітивної карти); метод сценарного прогнозування (при висвітленні результатів когнітивного моделювання); монографічний метод (при викладенні результатів дослідження). Результати. Сформовано авторське визначення поняття «оцінювання інвестиційної привабливості підприємств». Розроблено практичні рекомендації з удосконалення методики оцінювання інвестиційної привабливості підприємства за когнітивним підходом. Наукова новизна. Сформовано авторське визначення поняття «оцінювання інвестиційної привабливості підприємств» як процесу, у ході якого потенційний інвестор, оперуючи кількісною та якісною інформацією (у формі гіпотез), критично осмислює перспективи розвитку підприємства за умов мінливості середовища його функціонування та обмеженості в часі задля прийняття рішення щодо можливості забезпечення досягнення поставленої мети та визначених завдань інвестування капіталу. Практична значущість. Основні положення даного дослідження у формі практичних рекомендацій можуть бути використані інвесторами при прийнятті управлінських рішень щодо інвестування капіталу.