ФІЛОСОФІЯ KAIZEN – ЕФЕКТИВНИЙ ШЛЯХ ПІДВИЩЕННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ЛОГІСТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ ЗА СУЧАСНИХ УМОВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Кучерук, Г.Ю.; Тирсенко, А.М.; Соловей, С.М. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Наукове обґрунтування можливості та доцільності застосування основних положень філософії Kaizen на шляху підвищення результативності логістичного управління українських підприємств за сучасних умов господарювання. Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є основні положення філософії Kaizen, наукові праці зарубіжних та вітчизняних вчених та фахівців-практиків. Для досягнення поставленої мети використано загальні та спеціальні наукові методи дослідження: діалектичний, монографічний (при опрацюванні наукових публікацій); системного аналізу (при дослідженні сутності основних положень філософії Kaizen); метод аналогій та порівнянь (при розкритті змісту основних принципів теорії Kaizen та їх практичного застосування у логістичному управлінні); комплексний аналіз (при формуванні висновків та пропозицій щодо вирішення поставлених завдань) та ін. Результати. Розглянуто основні положення системи Kaizen та проаналізовано можливості її використання в логістичному управлінні. Акцентовано увагу на необхідності зміни філософії мислення на шляху запровадження сучасних методів управління підприємством, розвитку співпраці з клієнтами та постачальниками, командній роботі як одного з ключових компонентів у побудові системи ощадливої логістики. Визначено, що практичне застосування філософії Kaizen за сучасних умов господарювання є одним із ефективних методів зменшення витрат та підвищення ефективності управління. Наукова новизна. Обґрунтовано доцільність застосування циклу Шухарта-Демінга в організаційному поліпшенні виробничої системи та необхідність використання теорії Kaizen як основної методики і техніки скорочення витрат у межах концепції Lean Management (ощадливе управління) та Lean logistics (ощадлива логістика). Практична значущість. Отримані результати проведеного дослідження можуть бути використані на українських підприємствах, що дозволить переломити негативні тенденції розвитку та сприятиме без значних капітальних витрат налагодити виробництво і збут продукції, знизити нераціональні виробничі та логістичні витрати. Окрім того, застосування основних принципів філософії «ощадливого виробництва», «ощадливої логістики» та 5S в управлінні дозволить перебудувати мислення персоналу, сприятиме запровадженню сучасних методів управління на підприємстві.