РОЛЬ І МІСЦЕ АМОРТИЗАЦІЇ У ФОРМУВАННІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ РЕСУРСІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Герасименко, І.О.; Зубченко, В.В. (Сталий розвиток економіки, 2016)
Мета. Вивчення особливостей амортизаційних відрахувань у формуванні інвестиційних ресурсів та розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення інвестиційного забезпечення розвитку сільськогосподарських підприємств. Методика дослідження. Основні результати дослідження висвітлені за допомогою діалектичного методу щодо пізнання економічних явищ і теоретичних засад, системного підходу та методу експертних оцінок. Результати. Встановлено, що у вітчизняній практиці господарювання амортизаційні відрахування нині є одним із власних джерел фінансування відтворення основних засобів, а за умови зниження дохідності виробничої діяльності і зменшення можливостей фінансування за рахунок кредитування – як основне джерело інвестицій. Виявлено, що у практичній діяльності сільськогосподарських підприємств формування власних джерел фінансування інвестицій за рахунок амортизаційних відрахувань відбувається недостатньо виражено. Обґрунтовано доцільність створення в сільськогосподарських підприємствах фонду фінансування капіталовкладень, який повинен складатися з амортизаційних відрахувань, що призначені для відшкодування і оновлення основних засобів. Визначений механізм формування зазначеного фонду надасть можливість сформувати достатній обсяг власних інвестиційних ресурсів, які складатимуться з амортизаційних відрахувань, банківських відсотків, за рахунок тієї величини амортизаційних відрахувань, що знаходиться на депозитному рахунку, і частини прибутку до оподаткування, яка дорівнює сумі проіндексованих амортизаційних відрахувань. Наукова новизна. Внесені пропозиції щодо створення амортизаційного фонду шляхом резервування витрат для відновлення об’єктів основних засобів після закінчення строків використання основних засобів. Практична значущість. Запропонована методика формування амортизаційного фонду дозволить підприємствам зберігати амортизаційні ресурси, які спрямовуються на відтворення основного капіталу в їх проіндексованому вартісному вираженні, що сприятиме здійсненню розширеного відтворення виробництва шляхом модернізації технічної бази.