СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАВДАННЯ РОЗВИТКУ ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ В УКРАЇНІ - Шевчук, Л.Т.; Федоришина, Л.М. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Обґрунтування соціально-економічних завдань розвитку екстреної медичної допомоги в Україні для покращення медичного обслуговування населення і підвищення якості життя українського народу. Методика дослідження. Теоретичною основою дослідження є нормативно-правові акти та наукові праці вітчизняних вчених з питань розвитку екстреної медичної допомоги в Україні, а інформаційним підґрунтям – статистичні дані Міністерства охорони здоров’я України. Для досягнення поставленої мети використано наступні методи наукового дослідження: аналітичний, монографічний – при опрацюванні літературних, статистичних та Internet-джерел стосовно проблемних питань системи екстреної медичної допомоги в Україні; графічний і табличний – для наочного відображення опрацьованих статистичних даних; абстрактно-логічний – для узагальнення викладеного матеріалу і формулювання висновків. Результати. Здійснено аналіз показників функціонування системи екстреної медичної допомоги. Розглянуто низку нормативних актів, програмних документів стосовно розвитку екстреної медичної допомоги і виявлено, що мають місце розбіжності по одних і тих же питаннях, які висвітлюються в різних нормативно- правових актах, неточність у тлумаченні окремих термінів і понять тощо. Проаналізовано Концепцію розвитку екстреної медичної допомоги і встановлено, що в центрі уваги перебуватимуть, насамперед, організаційно- структурні зміни самої системи екстреної медицини, а також вирішуватимуться першочергові соціально- економічні завдання, пов’язані як з організаційно-структурними змінами екстреної медичної допомоги, так і такі, які спрямовані на повноцінне функціонування цієї системи. Сформовано основні соціально-економічні завдання, що розвитку екстреної медичної допомоги на державному рівні. Наукова новизна. Дістало подальшого розвитку обґрунтування основних соціально-економічних завдань системи екстреної медичної допомоги в Україні, що дасть змогу скоригувати напрямки реформи. Практична значущість. Результати проведеного дослідження можуть бути взяті до уваги владними інституціями при реформуванні системи екстреної медичної допомоги та коригуванні стратегії її розвитку.