ПУБЛІЧНІ ЗАКУПІВЛІ: ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ І КОНТРОЛЬНО-ОБЛІКОВИХ ПРОБЛЕМ - Хорунжак, Н.М. (Сталий розвиток економіки, 2016)
Мета. Дослідження процесу здійснення закупівель з допомогою електронної системи (ProZorro), оцінка чинних законодавчих актів і їх положень (в т.ч. щодо провадження контролю та обліку). Завдання дослідження полягає у виявленні проблемних аспектів щодо названих напрямів і розробки пропозицій з їх вирішення. Методика дослідження. Для досягнення мети і виконання завдань дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: деонтичну логіку при здійсненні оцінки законодавчих норм в питаннях категорійних означень, порівняння з метою оцінки переваг і недоліків української електронної системи ProZorro, аналіз та узагальнення для встановлення етапів і побудови керуючого алгоритму впровадження інновацій, а також розробки пропозицій з удосконалення організаційних і контрольно-облікових засад здійснення публічних закупівель. Результати. Здійснено оцінку окремих положень нормативно-правових актів з питань здійснення публічних закупівель. Запропоновано означення поняття «публічні закупівлі». Охарактеризовано переваги та недоліки української електронної системи «ProZorro» для здійснення процедур закупівлі, запропоновано шляхи її удосконалення, в тому числі обґрунтовано потребу в забезпеченні її взаємозв’язку з обліковими системами суб’єктів-учасників торгів. Встановлено етапи та побудовано керуючий алгоритм впровадження інновацій в сфері публічних закупівель. Доведено, що логічна послідовність етапів дасть змогу уникнути ряду недоліків і формувати ефективну систему публічних закупівель. Визначено роль контролю в забезпеченні ефективності витрачання коштів на публічні закупівлі товарів, робіт і послуг. Обґрунтовано порядок ідентифікації операцій (елементів процедур) закупівель, яким притаманний максимальний ризик. Обґрунтовано повноваження суб’єктів контролю за операціями з максимальним ризиком. Надано рекомендації щодо застосування сучасних інформаційних технологій для здійснення контролю за окремими операціями. Наукова новизна. Розвинуто теоретичні та нормативно-правові основи, а також організаційні засади удосконалення процесу публічних закупівель в частині позиціонування етапів, організаційних і контрольно- облікових питань та формування максимально зручної електронної системи. Практична значущість. Використання рекомендованого підходу дозволить удосконалити й оптимізувати процес публічних закупівель, досягти підвищення якості контролю та оперативності документального забезпечення.