БЮДЖЕТНИЙ КОНТРОЛЬ ТА АНАЛІЗ БЮДЖЕТНИХ ВІДХИЛЕНЬ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Андрющенко, І.Є.; Парапанова, А.І. (Сталий розвиток економіки, 2016)
Мета статті полягає у вивченні наукових праць, розгляді інформації щодо бюджетного контролю та аналізу бюджетних відхилень та використання досвіду роботи вітчизняних підприємств для доповнення методологічних підходів з питань управління бюджетуванням на промислових підприємствах. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження став діалектичний метод, який дозволив вивчити місце та функції бюджетного контролю та аналізу бюджетних відхилень у системі управління підприємством. Графічний метод застосовано для побудови схеми здійснення контролю в межах бюджетування та схеми організації бюджетного контролю. Завдяки методам аналізу та синтезу розроблено висновки щодо необхідності та доцільності практичного застосування результатів дослідження. Результати. Розглянуто доцільність впровадження бюджетного контролю на підприємстві в нестабільному економічному становищі країни. Висвітлено систему бюджетного контролю та порядок здійснення за звітними документами. Окреслено види відхилень та порядок здійснення аналізу за допомогою гнучкого бюджету. Наукова новизна результатів дослідження полягає в обґрунтуванні необхідності здійснення бюджетного контролю на різних рівнях аналізу та виявленні умов, потрібних для створення дієвої системи контролю на підприємстві. Практична значимість полягає у тому, що запропоновані науково-методичні положення щодо бюджетного контролю та аналізу бюджетних відхилень адаптовані до сучасних вимог законодавства і особливостей функціонування промислових підприємств. Результати дослідження можуть бути використані під час бюджетування на підприємстві та у викладанні лекційних курсів із бюджетного менеджменту.