ДЕТЕРМІНАНТИ РЕГІОНАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ТЕКСТИЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Желюк, Т.Л.; Берестецька, О.М. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Дослідження інституційних детермінант управління розвитком та модернізацією текстильної галузі легкої промисловості регіону. Методика дослідження. В процесі дослідження використано системний, синергетичний, інституціональний підходи та сучасні методи аналізу, прогнозування, організації та управління, зокрема застосовано: системний підхід для обґрунтування науково-методологічних підходів при оцінці стратегії розвитку текстильної промисловості регіону; метод комплексного аналізу – для оцінки ефективності стратегії розвитку текстильної промисловості на регіональному рівні; метод економіко-статистичного аналізу – для обґрунтування стратегії розвитку галузі регіону; абстрактно-логічний – для узагальнень і формування висновків. Результати. Обґрунтовано концептуальні засади формування стратегії розвитку текстильної промисловості. Визначено організаційно-економічні засади реалізації стратегічних напрямків розвитку галузі. Розглянуто проблеми розвитку та управління підприємствами текстильної промисловості України. Проаналізовано моделі та теорії регіонального управління текстильною промисловістю. Запропоновано концептуальну модель управління, яка забезпечить синергетику державного і регіонального управління в позиціонуванні національного текстильного бренду. Наукова новизна. Обґрунтовано концептуальну модель управління текстильною галуззю легкої промисловості на регіональному рівні, яка базується на сучасних наукових теоріях інноваційного розвитку, просторової взаємодії, міжсекторної співпраці і дозволяє активізувати технологічні, відтворювальні, ресурсні детермінанти конкурентного розвитку галузі. Практична значущість. Розроблена концептуальна модель може бути використана для вдосконалення інформаційно-аналітичного супроводу стратегічного планування розвитку текстильної галузі при розробці та реалізації програм економічного та соціального розвитку на регіональному рівні, що сприятиме підвищенню результативності державної регіональної політики в сфері легкої промисловості.