ПРОБЛЕМИ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ OХOРOНИ ЗДOРOВ’Я В УКРАЇНІ - Бурбела, А.Л. (Сталий розвиток економіки, 2016)
Мета – розглянути стан та проблеми фінансового забезпечення системи охорони здоров’я в Україні з метою оцінки дефіциту фінансових ресурсів та пошуку додаткових джерел фінансування даної сфери. Методика дослідження. Теоретичною основою дослідження є наукові праці вітчизняних вчених, які присвячені проблемам фінансування галузі охорони здоров’я, та статистичні дані. У процесі дослідження використані загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, такі як: аналізу і синтезу, що забезпечило комплексний і системний підхід дослідження; індукції та дедукції - при узагальненні результатів та формуванні висновків; порівняння – при вивченні зарубіжного досвіду; графічний – для наочності і компактності при викладенні матеріалу. Результати. Проаналізовано стан фінансування та ресурсного забезпечення галузі охорони здоров’я України на сучасному етапі. Шляхом наукового обґрунтування та аналізу визначено, що навіть при постійному збільшенні обсягу фінансових ресурсів на потреби галузі, вони поки що не здатні забезпечити її належне функціонування. Також запропоновано комплекс пропозицій щодо покращення ресурсного забезпечення галузі охорони здоров’я. Наукова новизна. Вперше запропоновано комплексний підхід до проблеми пошуку та використання додаткових джерел фінансування в галузі охорони здоров’я. До цього часу у вітчизняній науковій літературі проблема фінансування галузі охорони здоров’я не розглядалась системно, а лише як окремі рекомендації. Практична значущість полягає в тому, що запропоновані рекомендації можуть бути враховані державними та місцевими органами влади при розробці державної стратегії реформування та фінансування галузі oхoрoни здoрoв’я України для подолання кризової ситуації, що сприятиме підвищенню якості надання медичних послуг, збереженню і покращенню здоров’я та працездатності суспільства.