ПІДХОДИ ДО АНАЛІЗУ САНАТОРНО-КУРОРТНОГО ГОСПОДАРСТВА У СТРУКТУРІ РЕГІОНАЛЬНИХ ТУРИСТИЧНИХ СИСТЕМ - Голод, А.П.; Мороз, С.Р.; Феленчак, Ю.Б. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Аналіз підходів до дослідження санаторно-курортного господарства регіону та обґрунтування необхідності вивчення цього компонента сфери обслуговування саме в структурі регіональних туристичних систем. Методика дослідження. Порівняльний та аналітичний методи використано для аналізу наукових підходів до дослідження санаторно-курортного господарства. Структурно-функціональний метод застосовано для виявлення місця і ролі санаторно-курортного господарства в структурі регіональних туристичних систем. Системний підхід використано для розробки концептуальних основ аналізу санаторно-курортного господарства в складі системних утворень різного рівня. Результати. Обґрунтовано застосування системного підходу в дослідженні санаторно-курортного господарства регіону та доцільність його аналізу у структурі регіональних туристичних систем. Визначено, що усі концептуальні та інституціональні аспекти розвитку санаторно-курортного господарства можуть аналізуватися у рамках суперсистеми «дестинації – регіональні туристичні системи – туристичний комплекс держави». Встановлено, що важливою особливістю санаторно-курортного господарства є його проміжне положення в структурі регіональних туристичних систем – між інфраструктурною і ресурсною підсистемами, але з пріоритетністю першої з них. Наукова новизна. Обґрунтовано роль і місце санаторно-курортного господарства в структурі регіональних туристичних систем, що, на відміну від наявних підходів, дає змогу залучати підприємства галузі до процесів комплексної модернізації туристичної сфери на регіональному рівні. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані для формулювання стратегічних цілей регіонального розвитку туризму, розробки кластерних моделей організації туристичної діяльності в регіоні. Обґрунтовані концептуальні засади можуть використовуватися для подальших досліджень у цьому напрямі.