ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ - Свистун, К.О. (Сталий розвиток економіки, 2016)
Мета полягає в аналізі організаційно-економічних механізмів у визначеннях різних економістів та розгляді відповідності цих механізмів ідеї єдності соціо-еколого-економічного сталого розвитку, з наступним авторським визначенням організаційно-економічного механізму сталого розвитку регіону. Методика дослідження. В досліджені були використані наступні загальні та спеціальні методи: узагальнення, аналізу та синтезу – при вивченні історії вживання поняття механізму економістами; аналізу, порівняння, індукції та дедукції – в огляді механізмів та організаційно-економічних механізмів на їх відповідність ідеї єдності трискладової концепції сталого розвитку; синтезу і наукової абстракції – у власному визначенні організаційно-економічного механізму сталого розвитку регіону. Результати. На підставі аналізу поняття механізму у формулюванні різними економістами визначено основні інструменти впливу, або змістову частину механізму – сукупність або система методів, інструментів, важелів тощо; об’єктну складову, представлену державою або органами місцевої влади, і суб’єктну складову, представлену бізнесом та громадянами, а також цільове призначення механізму – забезпечення комплексного сталого розвитку. Виявлено, що деякі українські економісти не надають достатньої уваги забезпеченню єдності трискладової концепції сталого розвитку, бо визначені ними організаційно-економічні механізми розвитку вміщують тільки одну- дві складові з-поміж соціального, екологічного і економічного розвитку. Ця помилка порушує концепцію сталого розвитку. Надано власне визначення організаційно-економічного механізму сталого розвитку регіону. Наукова новизна. Вперше запропоновано розглядати організаційно-економічний механізм сталого розвитку регіону з позиції єдності комплексного соціального, екологічного та економічного розвитку, і в єдності взаємовідносин між владою, бізнесом та громадянами за цими трьома напрямами, на відміну від існуючого, в деяких випадках, розуміння, що механізм сталого розвитку регіону спрямований тільки на екологічний або еколого-економічний розвиток. Практична значущість. Отримані результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення теоретичної бази існуючого механізму сталого розвитку в Україні, і для подальшого розроблення організаційно- економічного механізму сталого розвитку регіону, згідно до концепції комплексного сталого розвитку і чинного законодавства.