КРАУДФАНДИНГ ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ СПОСІБ АКУМУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ РЕСУРСІВ - Куц, Л.Л. (Сталий розвиток економіки, 2016)
Мета. Метою статті є дослідження явища краудфандингу як інноваційного способу акумулювання інвестиційних ресурсів співвідносно до основних категорій, що характеризують інвестиційний процес. Методика дослідження. У дослідженні використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: аналізу та синтезу, теоретичного узагальнення, абстрактно-логічний – при дослідженні сутності явища краудфандингу; структурно-логічний – при обґрунтуванні видів краудфандингу; економіко-статистичні методи, структурний аналіз, графічний аналіз – при дослідженні динаміки сектору краудфандингу та його структури за різними параметрами. Результати. Обґрунтовано сутність краудфандингу та краудфандингової платформи в контексті їх ролі в інвестиційному процесі, сформовано авторський підхід, що дав змогу трактувати краудфандингову платформу як складний механізм у соціально-економічному просторі, що забезпечує взаємодію попиту на інвестиційні ресурси і пропозиції інвестицій з використанням можливостей Інтернет. Визначено основні види краудфандингу за пропонованим ефектом для вкладників з метою залучення інвестиційних ресурсів та видами пропонованих внесків. Обґрунтовано перспективність впровадження краудфандингу як інноваційного способу формування інвестиційних ресурсів в українських реаліях. Наукова новизна. Представлено власну дефініцію „краудфандингова платформа”, „краудфандинг” співвідносно з їх роллю в інвестиційному процесі й розвитку, удосконалено класифікацію краудфандингу. Практична значущість. Отримані результати дослідження направлені на вирішення проблеми формування інвестиційних ресурсів для вирішення питань реалізацій проектів і розвитку. Вони можуть бути використані в управлінні інвестиційним процесом на різних рівнях