ОСОБЛИВОСТІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ВЕДЕННЯ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Шмигель , О.Є. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Обґрунтування необхідності управлінського обліку та основних принципів побудови його системи на підприємстві з метою забезпечення ефективного функціонування. Методика дослідження. В процесі дослідження використані загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: аналітичний метод застосовувався при огляді нормативно-правових джерел; метод класифікації дав змогу диференціювати основні компоненти управлінського обліку, а метод опису надати їм детальну характеристику; монографічний метод був використаний при вивченні літературних джерел з питань управлінського обліку; системно-аналітичний метод застосовано – при обробці отриманої інформації. Результати. Розглянуто підходи до визначення сутності управлінського обліку, визначено його особливості, обґрунтовано ідентифікаційні характеристики та значення для господарської діяльності. Узагальнено й удосконалено класифікацію управлінського обліку відповідно до потреб управління. Ідентифіковано проблеми розвитку управлінського обліку. Конкретизовано сутність поняття управлінського облік. Запропоновано підхід до оцінки об’єкта управлінського обліку, обґрунтовано шляхи запровадження управлінського обліку на підприємстві. Наукова новизна. Відображено різні підходи до трактування поняття «управлінський облік» та взаємозв’язок управлінського обліку з бухгалтерським обліком. Наведено характеристику бухгалтерського та управлінського обліку. Обгрунтовано пропозиції щодо розробки етапів створення управлінського обліку на підприємстві. Набули подальшого удосконалення методологічні засади організації управлінського обліку. Практична значущість. Розглянуто варіанти запровадження та організації управлінського обліку на підприємстві. Отримані результати дослідження можуть бути використані суб’єктами господарювання в бізнесі в процесі використання управлінського обліку.