ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ СЛУЖБИ КОНСЬЄРЖІВ ГОТЕЛІВ - Даниленко-Кульчицька, В.А. (Сталий розвиток економіки, 2020)
Мета. Дослідження роботи служби консьєржів вітчизняних та зарубіжних готелів. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: методи аналізу та синтезу – при обґрунтуванні процесу створення та роботи служби консьєржів готелів; методи спостереження та логічного узагальнення – при розгляді особливостей діяльності консьєржів зарубіжних та вітчизняних готелів. Результати. Встановлено, що служба прийому і розміщення є однією із ключових служб готелю, його «обличчям», оскільки саме її працівники першими контактують із гостями. Проаналізовано основні функції, які виконують консьєржі, основні знання та навички, які їм необхідні. Визначено, що у наш час інформаційних технологій робота консьєржа значно полегшилася і змінилася. Зокрема, консьєржі почали спеціалізуватися на наданні більш персоніфікованої інформації. Виявлено, що поза увагою дослідників-теоретиків залишаються методи роботи, функції та призначення служби консьєржів з врахуванням новітніх технологій, її роль у загальній діяльності готелів. Проаналізовано тенденції розвитку служби консьєржів у світі та в Україні, з метою вдосконалення діяльності консьєржів запропоновано використання соціальних мереж як для пошуку інформації, так і для інформування клієнтів про додаткові послуги ще краще і швидше. Доведено, що, незважаючи на значні досягнення електронних консьєрж-сервісів, жоден віртуальний додаток не зможе замінити консьєржа повністю. Адже основне, що дарують консьєржі гостям готелю, – це емоції, людське і дуже особистісне ставлення. Наукова новизна. Використано комплексний підхід при дослідженні напрямів розвитку служби консьєржів готелів у світі і в Україні; визначено роль, функції та напрями розвитку служби консьєржів у роботі вітчизняних та зарубіжних готелів із врахуванням новітніх тенденцій. Практична значущість. Отримані результати дослідження можуть бути використані у роботі вітчизняних готелів при розробці організаційної структури готелю та складанні посадових інструкцій працівників.