ОСОБЛИВОСТІ СТРАХОВОЇ ПОВЕДІНКИ ДОМОГОСПОДАРСТВ НА РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ - Гнєушева , В.О. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Узагальнення й систематизація поглядів вчених стосовно трактування поняття «поведінка»; визначення сутності поняття «страхова поведінка домогосподарств»; виявлення особливостей страхової поведінки домогосподарств і її стану на ринку фінансових послуг України; пропонування шляхів формування активної страхової поведінки і посилення мотивації домогосподарств відносно здійснення інвестування в економіку держави. Методика дослідження. Для забезпечення реалізації цілісності дослідження використано сукупність загальнонаукових і спеціальних методів пізнання. Теоретичну основу дослідження склали загальнонаукові методи: аналізу та синтезу – для дослідження основних трактувань, існуючих в науковій літературі, сутності поняття «поведінка» з філософської, соціальної, психологічної, економічної та фінансової точок зору; монографічний – при вивченні праць зарубіжних і вітчизняних вчених, присвячених визначенню структури фінансової поведінки домогосподарств; причинно-наслідкового зв’язку – при дослідженні особливостей страхової поведінки населення України; логічного узагальнення – при визначенні поняття «страхова поведінка домогосподарств» та обґрунтуванні шляхів формування активної страхової поведінки і посилення мотивації домогосподарств відносно здійснення інвестування в економіку держави. Для виявлення стану страхової поведінки домогосподарств на ринку фінансових послуг в галузі недержавного пенсійного забезпечення та надання страхових послуг були використані спеціальні методи: горизонтальний аналіз – при визначенні динаміки показників діяльності недержавних пенсійних фондів та загальної кількості страхових компаній України у 2014-2018 рр.; метод коефіцієнтів – при розрахунку рівня пенсійних виплат та валових страхових виплат домогосподарствам; вертикальний аналіз – при визначенні структури валових страхових премій домогосподарств України. Результати. Встановлено, що поведінку з фінансової точки зору варто розглядати як результат множини дій людини з використання грошових ресурсів, поєднаних і актуалізованих певним рішенням суб’єкта під впливом соціальних, психологічних і економічних чинників відносно об’єктів фінансового ринку з метою задоволення власних потреб з фінансового споживання. Обґрунтовано доцільність визначення поняття «страхова поведінка домогосподарств» як структурної складової фінансової поведінки. Визначено, що страхова поведінка має двоїстий характер і може бути заощаджувальною, споживчою, активною та пасивною. Виявлено, що в рамках аналізованого періоду страхова поведінка домогосподарств на ринку фінансових послуг України характеризується як пасивна з незначною позитивною динамікою в напрямку її активізації. Запропоновано шляхи формування активної страхової поведінки і посилення мотивації домогосподарств відносно здійснення інвестування в економіку держави. Наукова новизна. Дістало подальшого розвитку визначення поняття «фінансова поведінка домогосподарств», яке, на відміну від існуючих, узагальнює фактори впливу на неї та враховує новітні тенденції у розвитку поведінкових фінансів. Оскільки у вітчизняній економічній науці відсутнє загальноприйняте визначення страхової поведінки домогосподарств, запропоновано: – визначати страхову поведінку домогосподарств, по-перше, як структурну складову фінансової поведінки домогосподарств; по-друге, як механізм скорочення різноманітних ризиків шляхом їх передачі страховику на основі договору страхування; по-третє, як результат множини дій суб’єктів страхових відносин з використання грошових ресурсів на ринку фінансових послуг відносно споживання страхових продуктів; – поділяти страхову поведінку домогосподарств на заощаджувальну та споживчу в залежності від поділу страхування за терміном та характером дії страхового договору на дві сфери: страхування життя (Life) та загальне або короткострокове ризикове страхування (Non-life), а в залежності від використання страхових інструментів, рівня фінансової грамотності і довіри до фінансових інститутів і т. ін. – на активну і пасивну. Практична значущість. Теоретичні висновки й практичні рекомендації можуть бути використані в процесі державного регулювання та формування активної страхової поведінки домогосподарств на ринку фінансових послуг України.