ФОРМУВАННЯ ТАРИФІВ НА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ - Фігурка, М.В. (Сталий розвиток економіки, 2015)
Мета. Метою статті є аналіз та оцінка існуючих тарифів на основні види комунальних послуг, які пропонуються населенню в певних обласних центрах України. Методика дослідження. Теоретико-методологічною базою даного дослідження є наукові праці вчених- економістів в України щодо питань розвитку житлово-комунального господарства України. В процесі дослідження використовувалися такі методи: монографічний (при вивченні тенденцій формування і зміни тарифів на послуги ЖКГ), системного аналізу (при дослідженні аналізу тарифів на основні види послуг ЖКГ в Україні). Результати. Визначено основні тенденції формування тарифів на комунальні послуги. Обґрунтовано причини зростання тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні. Прогнозовано, що занадто низькі тарифи на комунальні послуги сприятимуть певним негативним наслідкам в житлово-комунальному господарстві, зокрема саме високому рівневі зношеності теплових та водопровідних мереж, а також ліфтів в багатоквартирних будинках у великих містах та обласних центрах України. Наукова новизна результатів дослідження полягає у виробленні концептуального підходу щодо аналізу тенденцій формування тарифів на житлово-комунальні послуги в обласних центрах України. Практична значущість. Отримані результати дослідження є підґрунтям для вирішення практичних проблем щодо вдосконалення формування тарифів на основні види комунальних послуг в житлово- комунальному господарстві України.