ВИЗНАЧЕННЯ МІНІМАЛЬНОГО РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - БіломістнаI.I.; Адаховська, Л.В. (Сталий розвиток економіки, 2015)
Мета. Визначення мінімально-необхідного рівня фінансової безпеки підприємства. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові методи дослідження: абстрактно-логічні, теоретичного узагальнення і порівняння – при з’ясуванні суті основних положень фінансової безпеки і формування висновків; економіко-математичний метод – для проведення розрахунку інтегрального показника фінансової безпеки із застосуванням методів табличного відображення результатів. Результати. Встановлено, що для оцінки фінансової безпеки підприємства необхідним є визначення інтегрального значення фінансової безпеки. Для розрахунку інтегрального показників фінансової безпеки було відібрано 5 груп показників, у складі яких 18 коефіцієнтів. Визначено інтегральний показник конкретної групи (інтегральний показник майнового стану, інтегральний показник ліквідності, інтегральний показник фінансової незалежності, інтегральний показник ділової активності, інтегральний показник рентабельності). Визначено для кожного інтегрального показника конкретної групи його порогове значення. Розраховано інтегральне значення фінансової безпеки, яке дорівнює 18, що відповідає кількості відібраних показників. Наукова новизна. Удосконалено та апробовано методичні підходи до оцінки рівня фінансової безпеки на підприємстві, що, на відміну від існуючих, базується на встановленні інтегрального показника, який відповідає обраним коефіцієнтам, котрі характеризують специфіку та галузь обраного підприємства. Практична значущість. Отримані результати дослідження можуть бути використані для контролю рівня фінансової безпеки на підприємстві. Це також може стати сигналом для вчасного впровадження управлінських рішень для запобігання кризового стану на підприємстві та утриманню фінансової безпеки на мінімально- необхідному рівні.