САМОФІНАНСУВАННЯ ЯК ОДНА ІЗ ПРІОРИТЕТНИХ ФОРМ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Станко, Г.В. (Сталий розвиток економіки, 2015)
Мета дослідження. Визначення форм фінансового забезпечення підприємств аграрної сфери; дослідження проблем фінансування аграрного сектору та розробка пропозицій щодо їх розв’язання Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові і спеціальні підходи і методи. Зокрема, застосовано діалектичний підхід до вивчення проблеми самофінансування підприємств аграрної економіки; монографічний і логічний методи – при обґрунтуванні сутності самофінансування та визначенні основних напрямів вдосконалення фінансового забезпечення сільськогосподарських підприємств; графічний метод – при розгляді форми фінансового забезпечення підприємств аграрної сфери; економіко- статистичні методи - при аналізі і виборі форм фінансування. Результати. Розглянуто форми фінансового забезпечення підприємств аграрної сфери. Обґрунтовано сутність самофінансування, його роль і завдання в нових умовах господарювання. Визначено структуру і механізм самофінансування. Проаналізовано основні джерела самофінансування підприємства. Досліджено основні проблеми фінансування діяльності сільськогосподарських підприємств. Визначено основні напрями вдосконалення фінансового забезпечення сільськогосподарських підприємств. Наукова новизна. Використано комплексний підхід до дослідження проблем самофінансування, пов’язаних з визначенням структури і механізму фінансування та обґрунтуванням напрямів фінансового забезпечення аграрних підприємств. Практична цінність. Отримані результати дослідження стануть базовою основою покращання фінансового забезпечення підприємств аграрної економіки, поступового переходу на принципи самоокупності і самофінансування.