ПРОБЛЕМИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - Дашко, І.М. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Дослідження проблем підвищення конкурентоспроможності промислових підприємств України та надання рекомендацій їх вирішення, що буде відповідати зовнішньому конкурентному середовищу. Методика дослідження. В процесі дослідження використовувалися такі методи, як: аналіз і синтез (для вивчення та дослідження проблем щодо підвищення конкурентоспроможності промислових підприємств України); діалектичний та абстрактно-логічний (для теоретичного узагальнення змісту статті та формулювання висновків). Результати. Розглянуто поняття «конкурентоспроможність» та «конкурентоспроможність підприємства», що дозволяє виділити основні риси, які притаманні конкурентоспроможним підприємствам. Виокремлено дві групи причин низької конкурентоспроможності промислових підприємств України. Проаналізовано основні соціально- економічні показники України в розрізі конкурентоспроможності підприємства. Визначено, що існує безліч проблем щодо підвищення конкурентоспроможності промислових підприємств, для яких притаманна стратегія інноваційного розвитку на довгостроковий період, з врахуванням передового досвіду зарубіжних країн. Обґрунтовано причини низької конкурентоспроможності промислових підприємств. Виокремлено головні напрями підвищення конкурентоспроможності промислових підприємств. Наукова новизна. Дістало подальшого розвитку узагальнення основних проблем підвищення конкурентоспроможності промислових підприємств та формування рекомендацій щодо її покращення. Практична значущість. Окремі положення та висновки статті можуть бути використані у навчальному процесі при викладанні таких дисциплін, як: «Менеджмент», «Маркетинг», «Менеджмент підприємства у виробничій сфері», «Менеджмент міжнародної конкурентоспроможності», «Стратегічне управління», «Регіональна економіка» тощо.