ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ШКІЛЬНОЇ ТА ВИЩОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ОСВІТИ - Купалова, Г.І.; Гацька, Л.П. (Сталий розвиток економіки, 2015)
Мета дослідження. Мета статті полягає у визначенні та обґрунтуванні основних концептуальних напрямів екологізації шкільної та вищої економічної освіти для формування екологічних грамотності, освіченості, професійної компетентності і культури майбутніх фахівців, відповідальних за наслідки своєї професійної та життєвої діяльності. Методика дослідження. Застосовано комплекс взаємодоповнюючих теоретичних та емпіричних методів дослідження: аналіз, порівняння, абстрагування, конкретизація, формалізація теоретичних конструктів на різних етапах дослідження, теоретичне моделювання; узагальнення положень програмно-методичних документів у системі професійної освіти та освіти для сталого розвитку, а також розробок науково-дослідних установ, вузів; рефлексія особистого досвіду щодо організації екологічної освіти студентів економічного профілю; спостереження; соціологічне опитування; педагогічний експеримент. Результати. Розроблені основні теоретико-методологічні підходи до формування сучасної концепції еколого-економічної освіти. Досліджена сутність еколого-економічної компетентності особистості та специфіки її формування у студентів економічних спеціальностей і напрямків підготовки. Визначені умови ефективної реалізації концептуальної моделі інтеграції екологічної та професійної освіти в умовах України. Новизна результатів дослідження полягає в подальшому розвитку існуючих методичних і практичних підходів щодо концептуальних засад екологізації шкільної та вищої економічної освіти, в частині формування моделі безперервної їх екологізації з урахуванням етапів становлення особистості, формування екологічної грамотності, екологічної освіченості, екологічного компоненту професійної компетентності та екологічної культури. Практична значущість. Реалізація рекомендованих заходів щодо екологізації освітнього процесу сприятимуть забезпеченню сталого розвитку економіки України та гуманізації способу життя громадян на принципах гармонії з довкіллям.