ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЦІНОУТВОРЕННЯ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ УКРАЇНИ - Гуда, Н.Е. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Дослідження проблем державного регулювання ціноутворення в аграрному секторі України, виявлення існуючих тенденцій та розробка пропозицій щодо удосконалення цінової політики. Методика дослідження. В процесі проведення дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи економічних досліджень, зокрема: метод теоретичного узагальнення – для уточнення поняттєвого апарату, економічної сутності ціни та ціноутворення і виявлення його особливостей; дедукції – при розробці концептуальних основ застосування державного регулювання ціноутворення в аграрному секторі, необхідності й можливості його використання на сільськогосподарських підприємствах; логіки, аналізу і синтезу – для класифікації форм державного впливу на ціноутворення в аграрному секторі й груп інструментарію, який може застосовувати держава для підтримки цін; діалектичний метод пізнання економічних явищ у їх взаємозв’язку та розвитку; метод аналогій, системний підхід – при вивченні зв’язків між явищами і процесами та встановленні ціни на сільськогосподарську продукцію. Результати. Обґрунтовано проблеми державного регулювання ціноутворення в аграрному секторі України. Виявлено існуючі тенденції ціноутворення, розроблено пропозицій щодо удосконалення цінової політики та доведено важливість державної підтримки ціноутворення на сільськогосподарську продукцію. Наукова новизна. Систематизовано результати аналізу особливостей державного регулювання сучасного ціноутворення промислово розвинених країн та в Україні, що дозволяє розробити рекомендації щодо ціноутворення на сільськогосподарських підприємствах з урахуванням ризику, який виникає внаслідок невизначеності майбутнього попиту; також прийняті рекомендації сприятимуть підвищенню ефективності функціонування як окремих підприємств і регіонів, так і країни в цілому. Практична значущість. Основні положення даного дослідження можуть бути використані в процесі напрацювання пропозицій та внесення змін і доповнень до законодавчих актів, що регламентують особливості ціноутворення в аграрному секторі України.