СТВОРЕННЯ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ ТА НАДАННЯ ЇЙ ТОМОСУ ПРО АВТОКЕФАЛІЮ: НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА ТА ЕКОНОМІЧНИЙ ЕФЕКТ - Гонак, І.М. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Вивчення впливу утворення Православної Церкви України та отримання нею Томосу про Автокефалію на економічний, безпековий та культурний простір країни. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано наступний інструментарій методів наукового дослідження: діалектичний ‒ для визначення послідовності аналізу еволюції створення православної церкви України та надання їй Томосу про автокефалію; аналітичний – при опрацюванні літературних, статистичних та Internet-джерел; причинно-наслідковий – для відображення об’єктивності процесу отримання Томосу і створення Православної церкви України; абстрактно-логічний – для узагальнення викладеного матеріалу і формування висновків. Результати. У статті проаналізовано окремі суспільно-політичні та економічні аспекти створення Православної церкви України та надання їй Томосу про автокефалію. Розглянуто можливі наслідки створення Православної церкви України та надання Томосу про її автокефалію. Проведено аналіз впливу створення Православної церкви України на національну безпеку та економічний розвиток країни. Наукова новизна. Визначено, що створення Православної церкви України та надання їй Томосу про Автокефалію повертає у «канонічне» середовище прихожан УПЦ КП та УАПЦ та сприятиме міжправославному діалогу, нівелює розкол в українському православ’ї, який тривав майже три десятиліття, сприяє самоідентифікації української політичної нації та зміцнює національну, міжконфесійну та фінансову безпеку країни. Практична значущість. Обґрунтовано, що створення Православної церкви України та надання їй Томосу про автокефалію сприяє посиленню національної безпеки і пришвидшення євроатлантичної інтеграції України; підвищенню національної самоідентифікації українського народу, забезпеченні зростання економіки України, завдяки зменшенню можливостей міжконфесійних конфліктів та зміцненні державної незалежності.