МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ЗАПОБІГАННЯ БАНКРУТСТВУ БАНКІВ - Проскуряков, К.І.; Бондаренко, В.В. (Сталий розвиток економіки, 2015)
Мета – обґрунтування та розробка науково-методичних підходів до діагностики банкрутства банку, орієнтованих на сучасний стан економіки України. Методика дослідження. В процесі дослідження використовувались такі методи: аналізу та синтезу, індукції, дедукції; - для аналізу ефективності банківської діяльності та оцінки рівня ризику; формалізації та порівняння – для визначення показників прибутковості активів і капіталу банку. Теоретико-методологічною базою даної роботи є праці зарубіжних та вітчизняних вчених з питань запобігання банкрутству банків. Результати. Розглянуто основні моделі і механізм запобігання банкрутству банків та основні його складові, визначено головні вимоги, що висуваються до процесу організації діагностики, проведено порівняння п’ятифакторної моделі Альтмана та факторної моделі корпорації «Дюпон» на основі показників по АТ «Райффайзен Банк Аваль» та обґрунтовано можливість використання моделі Дюпона в системі ранньої діагностики банкрутства банків, Наукова новизна. Обґрунтовано неефективність застосування зарубіжних моделей запобігання банкрутства банків в економічних умовах України та доведено доцільність застосування декомпозиційного аналізу корпорації «Дюпон» в контексті превентивного банківського регулювання. Практична значущість. Запропоновано схематичне зображення логічно-структурної моделі факторного аналізу ефективності діяльності банку, орієнтовану на загальновживані у вітчизняній практиці підходи до групування банківських доходів та витрат. Для того, щоб практично довести значущість цієї методики проведено діагностику банкрутства АТ «Райффайзен Банк Аваль» за моделлю Дюпона та однією із зарубіжних моделей (Альтмана). В ході розрахунку виявлено, що факторний аналіз є більш точним.