СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ УПРАВЛІНСЬКОГО СЕГМЕНТУ РИНКУ ПРАЦІ ТА ЇХ ВПЛИВ НА МЕХАНІЗМ МОТИВАЦІЇ - Красностанова, Н.Е.; Привалова, Н.В. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Аналіз пропозиції робочої сили на ринку праці та його управлінському сегменті в Одеському та Херсонському регіонах; оцінка забезпечення управлінським персоналом машинобудівних підприємств Херсонського регіону та визначення структури трудових ресурсів; визначення ієрархії чинників, що впливають на привабливість вибору молоддю управлінських професій. Методика дослідження. У процесі дослідження застосовувалися загальнонаукові і специфічні методи пізнання. Теоретичну, методологічну та інформаційну основу проведення досліджень склали наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених з питань аналізу ринку праці. З метою забезпечення достовірності та обґрунтованості одержаних результатів дослідження, для вирішення поставлених завдань використовувалися такі методи: індукції та дедукції – при проведенні теоретичних узагальнень, висновків; метод аналогій – при порівнянні тенденцій в кількості працівників та підприємств; економіко-статистичний метод – при аналізі забезпечення трудовими ресурсами машинобудівних підприємств; ретроспективний аналіз, який визначає тенденцію змін забезпечення управлінським персоналом; методи системного аналізу та узагальнення. Результати. Проведено аналіз пропозиції робочої сили на ринку праці та його управлінському сегменті в Одеському та Херсонському регіонах. Оцінено забезпечення управлінським персоналом машинобудівних підприємств Херсонського регіону та визначено структуру трудових ресурсів. Наукова новизна. Дістав подальшого розвитку теоретичний і практичний аналіз сучасних тенденцій розвитку управлінського сегменту ринку праці та їх вплив на механізми мотивації. Зокрема, розкрито складові формування величини пропозиції робочої сили на ринку праці та його управлінському сегменті в Одеському та Херсонському регіоні, такі як: а) офіційна, що розраховується управліннями статистики на підставі даних, які збирають та обробляють центри зайнятості; б) вільна, що розраховується як величина попиту. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані: а) державними органами, які професійно займаються політикою зайнятості в країні; б) керівництвом машинобудівних підприємств при розробці механізмів мотивації управлінського персоналу.