ДОСЛІДЖЕННЯ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Мороз, С.Г. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Дослідження регуляторної політики у сфері розвитку малого підприємництва. Методика дослідження. У процесі дослідження використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи: статистичного аналізу – для дослідження підходів планування і реалізації регуляторної політики, визначення недотриманості якісно-структурних характеристик аналізування нормативно-правових актів у різних регіонах країни; емпіричного синтезу та узагальнення – для аналізу недоліків дотримання вітчизняними регуляторними органами вимог методики щодо здійснення аналізу регуляторного впливу нормативно-правових актів. Результати. Визначено ключові недоліки регуляторної політики розвитку малого підприємництва в Україні: її незбалансованість, відсутність єдиних підходів на різних рівнях управління при плануванні та реалізації; незабезпеченість стовідсоткового погодження всіх регуляторних актів; незорієнтованість рішень на ключових проблемах, формуванні цільових орієнтирів, баченні альтернатив та сценаріїв розвитку ситуації; відсутність розрахунків витрат держави та суб’єктів господарювання унаслідок зміни регулюючих норм; низька активність зі застосування і використання результатів М-тестування; нерівномірність розподілу якісної компоненти ресурсного забезпечення та потенціалу регуляторної політики. Обгрунтовано доцільність проведення М-тесту регуляторних актів, які приймаються в державі, стосовно сектору малого підприємництва. Наукова новизна. Вперше систематизовано підходи на різних рівнях управління до планування і реалізації регуляторної політики; встановлено наслідки невідповідності запланованих нормативно-правових актів до кількості таких, що були підготовлені на кінець року. Практична значущість. Усунення виявлених недоліків вітчизняної регуляторної політики дозволить зменшити структурні дисбаланси і перекоси функціонування та розвитку сектору малого підприємництва, а також покращити низку об’єктивних та суб’єктивних аспектів зовнішнього та внутрішнього інституційно-правового і організаційно-економічного характеру.