BLUEWASHING ЯК ЗАГРОЗА РЕАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ ГЛОБАЛЬНОГО ДОГОВОРУ ООН: ЄВРОПЕЙСЬКІ ПРАКТИКИ ТА УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ - Завалій, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2023)
Метою статті є вивчення передумов виникнення феномену «bluewashing», аналіз підходів до розуміння та класифікації bluewashing в рамках концепції Глобального договору ООН. В процесі дослідження використовувалися такі методи, як: історичний (для аналізу передумов виникнення феномену «bluewashing»); узагальнення (для аналізу поглядів дослідників щодо критики Глобального договору ООН та щодо підходів трактування поняття «bluewashing»); аналізу і синтезу (для класифікації видів bluewashing за рівнем невідповідності соціальним принципам); абстрактно-логічний (для викладення матеріалу та пропозицій для подальших досліджень. Розглянуті питання виникнення практики «bluewashing» в контексті появи Глобального договору ООН та критики відносно цієї ініціативи. Конкретизовано визначення поняття «bluewashing» та запропоновано класифікувати його за рівнем невідповідності соціальним принципам (нульовий, мінімальний, суттєвий, загрозливий). Перераховані інструменти моніторингу та заохочення самих учасників до уникнення політики, яка може призводити до такої практики як bluewashing. Обґрунтовано поняття «bluewashing», проведено класифікацію bluewashing та запропоновано заходи, що сприяють уникненню та виявленню практики bluewashing для українських компаній. Для підвищення ефективності управління ризиками для українських компаній, які поточно є членами ГД ООН в Україні чи планують вступати до нього, необхідно проводити заходи, дія яких спрямовується на уникнення практики bluewashing.