СОЦІАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ МІЖНАРОДНОГО В’ЇЗНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ - Голод, А.П.; Федоришина, Л.М. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Розробка методологічних засад дослідження соціальних проблем розвитку туризму та аналіз особливостей їх прояву в процесі організації міжнародного в’їзного туризму в Україні на прикладі міста Львова. Методика дослідження. Теоретичною основою дослідження є наукові праці вітчизняних вчених з проблем розвитку туризму, особливостей формування туристичних дестинацій. Для досягнення поставленої мети використано наступні методи наукового дослідження: аналітичний і монографічний – при опрацюванні наукових, статистичних та Internet-джерел; табличний – для узагальнення трьох груп соціальних проблем організації міжнародного в’їзного туризму та шляхів їх вирішення; абстрактно-логічний – для узагальнення викладеного матеріалу і формулювання висновків. Результати. Обґрунтовано, що розвиток дестинації, що базується на пріоритетності вирішення соціальних проблем туризму, має відбуватися на принципах системності (трактування дестинації як сукупності елементів (туристи, туристичні підприємства та інфраструктура, туристичні об’єкти та населення) та взаємозв’язків між ними), гуманізму (визначення основним пріоритетом функціонування дестинації задоволення різнопланових потреб людини) і сталості (забезпечення збалансованого розвитку дестинації, у тому числі через мінімізацію загроз для її природного та соціального середовища, що виникають у процесі здійснення туристичної діяльності). Доведено, що соціально-орієнтована дестинація має виконувати наступні функції: рекреаційну (відновлення фізичних і психічних сил туристів), соціальну (забезпечення ефективної взаємодії різних соціальних груп – туристів, працівників сфери туризму і місцевого населення), економічну (отримання доходів від туристичної діяльності як підприємствами, так і територіальними громадами). Встановлено, що наявність соціальних проблем суттєво погіршує туристичний імідж регіонів і деструктивно впливає на ефективність функціонування відповідних регіональних туристичних систем. Наукова новизна. Сформовано модель соціально-орієнтованої туристичної дестинації з визначенням принципів її розвитку та виконуваних функцій. Обґрунтовано шляхи вирішення соціальних проблем розвитку туризму на прикладі Львова з їх поділом на три групи, залежно від етапів туристичної діяльності, яких вони стосуються, – проблеми формування іміджу дестинації за кордоном, проблеми соціальної адаптації туриста у спільноті дестинації, проблеми забезпечення зворотного зв’язку. Практична значущість. Результати проведеного дослідження можуть бути впроваджені владними інституціями з метою розробки/удосконалення й подальшої реалізації туристичної політики регіону загалом і зростання потоків міжнародного в’їзного туризму зокрема.