ФОРСАЙТ-ПІДХІД ДО ОЦІНКИ ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИЗИКІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА - Кривко, Анна (Сталий розвиток економіки, 2023)
У статті розглянуто форсайт-підхід до оцінки ризиків інвестиційної діяльності на підприємствах готельного господарства. Встановлено взаємозв’язок між інвестиційною діяльністю та ризиком. Наведено власний підхід до визначення поняття “ризик”. Розкрито поняття інвестиційного ризику та проектного ризику. Досліджено види та етапи оцінки ризиків реальних інвестиційних проектів. З’ясовано, що оцінка інвестиційних ризиків на підприємствах готельного господарства передбачає розрахунок якісних та кількісних показників. Схематично зображено основні методи аналізу інвестиційних ризиків на підприємствах готельного господарства. Виокремлено та детально розглянуто основні чотири методи, що здебільшого використовують на практиці. Описано наступні методи аналізу інвестиційних ризиків: аналіз чутливості проекту, аналіз сценаріїв, метод імітаційного моделювання (метод Монте-Карло), метод аналізу “дерево рішень”. Систематизовано послідовність, згідно з якою проводиться аналіз чутливості. Проведено порівняння аналізу чутливості та аналізу сценаріїв та встановлено перевагу сценарного аналізу, оскільки він передбачає одночасну зміну факторів проекту, які перевіряються на ризик. Виділяють три сценарії, які можливі під час аналізу: песимістичний, оптимістичний та найбільш імовірний (реалістичний). Встановлено, що песимістичний сценарій розглядається за умови погіршення значень змінних параметрів відносно реалістичного. Обґрунтовано, що сценарний аналіз дозволяє більш повно врахувати ризики інвестиційного проекту, оскільки враховує ймовірність подій. Виявлено, що метод імітаційного моделювання (метод Монте-Карло) дозволяє найбільш повно врахувати весь діапазон невизначеностей початкових значень параметрів проекту, які можуть виникнути при його реалізації. Показано, що метод Монте-Карло потребує програмної підтримки. Прикладом такого програмного продукту є пакет «Risk Master», який активно використовується на практиці інвестиційними менеджерами. Аналізується метод аналізу «методу дерева рішень», який використовується у випадках, коли проект реалізується в кілька етапів і супроводжується множинними інвестиціями.