ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ СИСТЕМИ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ ЕНЕРГЕТИЧНИХ КОМПАНІЙ - Левченко, Сергій (Сталий розвиток економіки, 2023)
Метою статті є формування потрфоліо вугільної енергетики України у повоєнні роки з урахуванням особливостей енергоміксу країни, наслідків повномасштабного вторгнення рф на територію України, розпочатого процесу децентралізації енергосистеми України та можливостей залучення ESG-інвестицій. В процесі дослідження використано загально-наукові та спеціальні методи дослідження, зокрема: логічний, індукції та дедукції, монографічний – при викладенні результатів досліджень, секторального mapping – при оцінці стану енергетичної інфраструктури України. Констатовано, що високі темпи глобальних трансформаційних змін та зобов’язання щодо скорочення вуглецевих викидів потребують негайного вжиття заходів з модернізації підприємств вугільної енергетики, а отже і реалізації масштабних і капіталоємних проєктів з реконструкції обладнання ТЕС/ТЕЦ та будівництва установок з очищення димових газів. Розглянуто альтернативні варіанти забезпечення фінансування розвитку підприємств енергетики в контексті «зеленої трансформації». Обґрунтовано, що унікальною можливістю реалізації проектів з модернізації ТЕС/ТЕЦ є залучення ESG-інвестицій. Наголошено, що прийняття рішення щодо ESG-інвестування у світовій практиці здійснюється за результатами вивчення передісторії компаній та дотримання ними ESG-принципів. Доведено, що рішення щодо децентралізації системи електропостачання в Україні у повоєнні роки мають грунтуватись не лише на ініціативі муніципалітетів та територіальних громад у самозабезпеченні власною електроенергією, а й з урахуванням особливостей енергоміксу країни, наслідків повномасштабного вторгнення рф на територію України, можливостей залучення ESG-інвестицій та необхідності збалансування генерації електроенергії протягом доби. Основні результати дослідження можуть бути використані урядовцями при прийнятті рішення щодо децентралізації системи електропостачання в Україні та енергетичними компаніями при пошуку шляхів самозбереження.