ДОСВІД ШВЕЙЦАРІЇ ЩОДО ЗДІЙСНЕННЯ ВЗАЄМНОЇ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ПРОЦЕДУРІ СПІЛЬНОГО ТРАНЗИТУ: УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Молдован, Ельвіра (Сталий розвиток економіки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню досвіду Швейцарії щодо здійснення взаємної адміністративної допомоги при процедурі спільного транзиту. Вказано, що базисом для здійснення взаємної адміністративної допомоги при процедурі спільного транзиту в Швейцарії є міжнародні нормативно-правові акти, національне законодавство та окремий Регламент. Охарактеризовано алгоритм здійснення взаємної адміністративної допомоги при процедурі спільного транзиту. Встановлено, що взаємна адміністративна допомога при процедурі спільного транзиту здійснюється щодо випадків виникнення боргу, заходів, вжитих до боржника та стягнення боргу. Визначено, що при стягненні боргу, що виник під час процедури спільного транзиту, головним компетентним органом і центральним гарантійним офісом є Федеральний департамент фінансів; гарантами можуть виступати лише державні банки та страхові компанії. Сформульовано пропозиції щодо удосконалення вітчизняної практики здійснення взаємної адміністративної допомоги при процедурі спільного транзиту.