СУТНІСТЬ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНЕ НАВАНТАЖЕННЯ «СУХИХ ПОРТІВ» В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Неліпович, Олена (Сталий розвиток економіки, 2023)
Повномасштабне вторгнення росії в Україну має серйозні наслідки для населення та інфраструктури країни. У зв’язку з цим, існує необхідність швидкої перебудови логістичної системи, створення нових маршрутів доставки товарів та перегляду торговельних напрямів, оскільки українські морські порти знаходяться в блокаді, а частина залізничної мережі втрачена або пошкоджена. У статті розглянуто основні елементи декількох концепцій «сухого порту» розроблених іноземними науковцями, а також підходи до визначення «сухого порту». Зазначено, що використовується досить значний діапазон визначень, а саме – «сухі порти», «внутрішні термінали», «внутрішні порти», «внутрішні хаби», «внутрішні логістичні центри» та ін. Причина цього полягає в різноманітних формах, функціях і мережевих позиціях, якими можуть володіти ці вузли. Особлива увага в статті приділена функціям «сухих портів» - логістичним, дистрибуційним, інтермодальним (перевантаження, складування, обробка вантажів, відвантаження) та іншим, орієнтованим на клієнта, включаючи консолідацію та деконсолідацію вантажів, технічне обслуговування та ремонт, відстеження, митне очищення, обробку та пересилання інформації. Визначені переваги та недоліки функціонування «сухих портів». Зазначено, що саме створення тилового вантажного терміналу - «сухого порту» є сучасним способом збільшення пропускної та переробної спроможності морських портів, створення інфраструктурних можливостей для експорту в умовах блокади українських морських портів, а також ефективним інструментом зниження нерівномірності внутрішніх вантажопотоків порту.