АНАЛІЗ І ОЦІНКА ІНСТРУМЕНТІВ СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТУРИСТИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ - Цвілий, Сергій (Сталий розвиток економіки, 2023)
У статті розкриті підходи щодо комплексного вивчення проблеми стимулювання розвитку індустрії туризму. Згруповано обсяг надходжень до бюджету України туристичного збору від діяльності суб’єктів туристичної індустрії. Встановлено, що розвиток інвестиційного потенціалу туристичної індустрії і привабливість залежить від відтворювальних процесів туристично-рекреаційних ресурсів. Проаналізовано витрати суб’єктів туризму за сферою господарського та обслуговуючого забезпечення виробництва туристичного продукту. Подано динаміку видатків на туристичні і суміжні підкомплекси з бюджетів різних рівнів України. Оцінено внесок туристичної індустрії в ВВП і частку видатків на туристичний бізнес в бюджетах різних рівнів України. Запропоновано заходи підвищення інвестиційної привабливості вітчизняних туристичних підкомплексів. В цілому, розвиток інвестиційного потенціалу за цілеспрямованого застосування інструментів бюджетного стимулювання має стати вектором з відтворення регіонального туристичного продукту України.