СОЦІАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНИЙ МАРКЕТИНГ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Гончаренко, І.В.; Богославська, А.В.; Михалко, Г.М. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Обґрунтування актуальних питань та пошук нових підходів до підвищення конкурентоспроможності сільських територій у боротьбі за інвестиційні ресурси, новітні технології та кваліфіковані кадри. Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є наукові праці вчених та фахівців-практиків з визначеної проблематики. Для досягнення поставленої мети використано низку загальних та спеціальних наукових методів дослідження: діалектичний, дедукції та індукції (для дослідження наявних й пропонованих соціальних проектів, що спрямовані на розвиток сільських громад); системного аналізу (для формування напрямів активізації соціально відповідальної діяльності вітчизняного бізнесу) та ін. Результати. Висвітлено актуальність використання маркетингового підходу для підтримки конкурентоспроможності сільських територій. Розкрито сутність та досвід запровадження соціально відповідального маркетингу, визначено його перспективи у територіальному управлінні. Обгрунтовано напрями активізації соціально відповідальної діяльності вітчизняного бізнесу й доведено, що лише поєднання зусиль органів влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій, громад, спрямоване на просування різноманітних ідей, стратегічних пріоритетів розвитку, забезпечить конкурентоспроможний розвиток сільських територій. Наукова новизна. Дістало подальшого розвитку обґрунтування напрямків удосконалення механізму забезпечення конкурентоспроможності сільських територій регіону, що дає підстави для подальшого пошуку ефективних способів вироблення чіткої політики розвитку сільських територій і впровадження дієвих інструментів її реалізації. Практична значущість. Результати проведеного дослідження можуть бути використані територіальними органами влади для удосконалення політики сталого розвитку громад.