СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ТУРИСТИЧНОЇ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ ІНДУСТРІЇ В РЕГІОНІ - Брич, В.Я.; Охота, В.І.; Гунько, С.І. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Розробка комплексного підходу до оцінки типу ефективності стратегії розвитку туристичної, готельно-ресторанної сфери на регіональному рівні. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальні і спеціальні методи дослідження, зокрема застосовано: системний підхід для обґрунтування науково методологічних підходів при оцінці стратегії галузевого розвитку регіону, в тому числі в туристичній, готельно-ресторанній сфері; метод комплексного аналізу – для оцінки ефективності стратегії розвитку туристичної, готельно-ресторанної сфери на регіональному рівні; метод економіко-статистичного аналізу – для обґрунтування стратегії розвитку галузей регіону. Результати. Систематизовано науково-методологічні підходи оцінки стратегії галузевого розвитку регіону, в тому числі в туристичній, готельно-ресторанній сфері. Проведено розробку комплексного підходу до оцінки типу ефективності стратегії розвитку туристичної, готельно-ресторанної сфери на регіональному рівні. Розроблена авторська пропозиція основана на використанні теорії r/K-відбору популяційної динаміки Ферхюльста. Наукова новизна. Розроблено авторську методику оцінки ефективності стратегії розвитку туристичної, готельно-ресторанної сфери на регіональному рівні, із застосуванням якої проведено ідентифікацію типу ефективності стратегії розвитку туристичної, готельно-ресторанної сфери Івано-Франківської області та охарактеризовано вказані території за відповідними типами. Практична значущість. Отримані результати дослідження, в яких представлена методика дозволяє здійснювати комплексну та системну оцінку стратегічного розвитку туризму, супутньої готельно-ресторанної сфери на рівні регіону можуть бути використані при обґрунтуванні туристичної та інших галузей регіонів.