МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ ЯК ФІНАНСОВИЙ ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ ГІРСЬКИХ ГРОМАД - Нечитайло, У.П.; Машіко, К.С. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Виявлення ролі та місця місцевих бюджетів у підтримці та розвитку економіки гірських громад. Методика дослідження. При підготовці статті використано наступні методи дослідження: статистичний (для розрахунку структури місцевих бюджетів гірських територій); групування (при формуванні показників виконання бюджетів для перспективних об’єднаних територіальних громад); порівняння (при виявленні специфічних рис формування бюджетів гірських населених громад); індукції та дедукції (при обґрунтуванні небюджетних інструментів підтримки та розвитку гірських громад). Результати. Визначено перелік потенційних перспективних об’єднаних територіальних громад Закарпатської області відносно належності до гірських територій. На основі звітних даних Департаменту фінансів Закарпатської обласної державної адміністрації, за інших рівних умов, встановлено типову структуру місцевих бюджетів перспективних потенційних територіальних громад. Обґрунтовано гостру необхідність розширення підходів до ідентифікації вагомих фінансових ресурсів гірських громад. Зокрема, незважаючи на вагомість субсидування і сплати компенсацій, акцент повинен зміщуватися на покращення всіх складових інвестиційного клімату територій. Водночас визначено необхідність звернення уваги на підтримку соціальних блоків функціонування громад на належному рівні, навіть в умовах дефіцитності бюджетів. Наукова новизна. Обґрунтовано підхід до розуміння ролі місцевих бюджетів у забезпеченні розвитку гірських населених пунктів, що, на відміну від існуючого, акцентує увагу на другорядності цих ресурсів, порівняно із недержавними фінансовими ресурсами, та загальними інструментами покращення інвестиційного клімату територій. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути застосовані органами державної влади та місцевого самоврядування при обґрунтуванні підходів, розробці програм і заходів підтримки чи розвитку депресивних, гірських територій. Крім того, отримані висновки можуть слугувати підставами для коригування перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад.