ОЦІНКА СТАЛОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Лазарєва, О.В. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Надання пропозицій для впровадження системи показників, що мають застосовуватися для економічної оцінки сталого розвитку сільських територій, обґрунтування заходів щодо підвищення ефективності розвитку сільських територій. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження є новітні наукові здобутки з проблем сталого розвитку сільських територій. Для досягнення поставленої мети використані такі методи: морфологічного аналізу (при опрацюванні наукових публікацій з питань сталого розвитку сільських територій); економіко- статистичний та порівняльного аналізу (при економічній оцінці сталого розвитку сільських територій); аналогії та узагальнення (при обґрунтуванні системи показників, що мають застосовуватися для економічної оцінки сталого розвитку сільських територій, а також для обґрунтування системи заходів щодо підвищення ефективності розвитку сільських територій). Результати. Проведено економічну оцінку сталого розвитку сільських територій на основі запропонованих показників, яка свідчить що наявний еколого-економічний потенціал використовується не в повній мірі. До основних показників, що мають застосовуватися для економічної оцінки сталого розвитку сільських територій та враховуватися при розробці планів розвитку сільських територій, запропоновано віднести наступні: забезпеченість сільськогосподарськими угіддями в цілому, виробництво рослинницької і тваринницької продукції сільського господарства в розрахунку на 100 гектар сільськогосподарських угідь, розорюваність сільськогосподарських угідь, питома вага інтенсивних культур у структурі посівів, рівень рентабельності, динаміка виручки та прибутку від реалізованої продукції, витрати на одиницю земельної площі, аналіз наявної матеріально- технічної бази розвитку сільських територій та пошук шляхів їх оновлення. Обґрунтовано, що застосування зазначених показників дозволить виявити причинно-наслідкові зв’язки, що виникають при використанні земельно- ресурсного потенціалу, активізувати внутрішній потенціалу сільських територій до його економічного зростання. Запропоновано основні заходи щодо підвищення ефективності розвитку сільських територій, такі як: проведення детального і всебічного аналізу існуючого стану використання сільських територій, передбачення ведення сільськогосподарського виробництва на засадах сталого розвитку, прогнозування стану використання земельно-ресурсного потенціалу, припинення деградаційних процесів, впровадження інвестиційно-інноваційних процесів в рамках диверсифікації економічного розвитку сільських територій. Наукова новизна. Обгрунтовано систему показників, що має застосовуватися для економічної оцінки сталого розвитку сільських територій, та заходи щодо підвищення ефективності розвитку сільських територій. Практична значущість. Отримані висновки і рекомендації, теоретико-методологічні підходи за результатами дослідження можуть бути використані землевпорядними, землеоцінними організаціями, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування та іншими фізичними і юридичними особами для оцінки сталого розвитку сільських територій.