СУЧАСНИЙ СТАН ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - Цебень, Р.Л. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Аналіз сучасного стану трансфертного ціноутворення в Україні. Методика дослідження. У процесі дослідження використовувались такі методи: системний і діалектичний (для дослідження нормативно-правової бази з питань трансфертного ціноутворення); порівняння і синтезу (при розробці рекомендацій щодо застосування методів трансфертного ціноутворення). Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, нормативно- правові акти з питань оподаткування і фіскального регулювання Державної фіскальної служби України; видання міжнародних фінансових і фіскальних організацій; наукові публікації вітчизняних науковців з питань податкового контролю трансфертного ціноутворення. Результати. Обґрунтовано необхідність застосування трансфертного ціноутворення як елементу оподаткування підприємств в України. Визначено нормативно-правову базу з питань трансфертного ціноутворення та систематизовано основні критерії визнання операцій контрольованими. Сформовано перелік нерезидентів, операції з якими є об’єктом податкового контролю трансфертного ціноутворення, та визначено недоліки їх імплементації. Визначено основні методи трансфертного ціноутворення, що використовуються підприємствами в Україні, надано рекомендації щодо їх застосування. Наукова новизна. Розроблено рекомендації щодо застосування методів трансфертного ціноутворення, що дозволять підприємствам уникнути штрафних санкцій за порушення податкового законодавства.Практична значущість. Результати дослідження можуть бути запроваджені на підприємствах України всіх форм власності та видів економічної діяльності, які здійснюють зовнішньоекономічні операції.