СУТНІСТЬ ТА ОСНОВНІ ЕЛЕМЕНТИ ПРОФЕСІЙНОЇ АУДИТОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Шульга, С.В.; Кушнір, Є.О. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Аналіз та узагальнення наукових підходів до визначення сутності поняття «професійна аудиторська діяльність», визначення її основних структурних елементів та особливостей їх подальшого розвитку. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження застосовано такі методи: індукції та дедукції (при дослідженні основних характеристик зовнішньої та внутрішньої компонент професійної діяльності); групування та системного підходу (при систематизації елементів та складових професійної аудиторської діяльності, вивченні особливостей та проблемних питань їх розвитку). Результати. Досліджено підходи до визначення сутності поняття «професійна аудиторська діяльність». Запропоновано авторське трактування зазначеної дефініції, зокрема під професійною аудиторською діяльністю слід розуміти цілеспрямований процес надання аудиторських послуг, що полягає у квінтесенції професійної компетенції, професійних здібностей, етики й відповідальності аудитора, їх практичної реалізації з метою досягнення високого рівня професійної майстерності та довіри суспільства. Встановлено основні складові та елементи професійної аудиторської діяльності, а також досліджено особливості формування й розвитку виокремлених елементів з урахуванням євроінтеграційних процесів та змін в законодавстві. Наукова новизна. Визначено основні складові компоненти та елементи професійної аудиторської діяльності як динамічної системи; обґрунтовано основні недоліки та напрями подальшого розвитку окремих елементів професійної аудиторської діяльності. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані при підготовці аудиторів, їх безперервному навчанні та удосконаленні професійних знань, інформаційного забезпечення для прийняття ефективних управлінських рішень щодо модернізації системи підготовки фахівців з аудиту.