ВПЛИВ ПОДАТКОВОГО СТИМУЛЮВАННЯ НА ЦІНОУТВОРЕННЯ ТА ПОПУЛЯРИЗАЦІЮ ЕЛЕКТРИФІКОВАНИХ АВТОМОБІЛІВ - Силенко, С.А. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Оцінювання впливу податкового стимулювання на ціноутворення та популяризацію електрифікованого транспорту в Україні. Методика дослідження. В ході проведення дослідження використано наступні методи: теоретичного узагальнення (став підґрунтям розробки схеми механізму податкового стимулювання ціноутворення та популяризації електромобілів за Законопроектами № 8159 та № 8160 (з урахуванням авторських пропозицій)); індукції та дедукції, логічний метод й узагальнення (виступили основою компаративного аналізу законопроектів з податкового стимулювання ціноутворення та популяризації електромобілів, поданих до парламенту на розгляд); сценарного прогнозування (використано при прогнозуванні оптимістичного та песимістичного сценарію реалізації Законопроектів № 8159 та № 8160 (з урахуванням авторських пропозицій)); монографічний (використано при викладенні результатів дослідження). Результати. Здійснено оцінку впливу податкового стимулювання на ціноутворення та популяризацію електромобілів в Україні, а також обґрунтовано його доцільність. Проведено компаративний аналіз альтернативних законопроектів з формування механізму податкового стимулювання популяризації електромобілів, поданих на розгляд парламенту. Розроблено пропозиції щодо внесення доповнень до Законопроекту № 8159. Наукова новизна. Здійснено оцінку дієвості механізму податкового стимулювання популяризації електромобілів в Україні та розроблено практичні рекомендації щодо внесення змін і доповнень до Проекту Закону України № 8159 від 19.03.2018 р. шляхом передбачення податкових преференцій підприємствам з утилізації батарей й підприємствам, які надають їм «друге життя». Практична значущість. Основні положення даного дослідження у формі пропозицій можуть бути використані при обговоренні законопроекту № 8159 від 19.03.2018 р. та враховані в процесі подальшого податкового реформування в країні.